Офіціант судновий. Бармен. І курс ІV заняття

Офіціант судновий І курс ІV заняття

Граматика:
1.Модальні дієслова
стр. 185
Лексика:




Вправи:
The verbs for cutting and preparing food
Peel – очищати від шкірки                                         Pare – чистити від шкірки
Divide – ділити                                                               Cut – різати
Slice – різати на шматочки                                         Chop – рубатикришити
Dice – нарізати у формі кубиків                                     Mince – пропускати м`ясо через          м`ясорубку
Grate – терти, розтирати                                             Mash – розминати (пюре)
Crush – вичавлювати, давити                                    Measure - міряти
Pour - наливати, спорожнити                                     Spread – намазувати
Bread – обсипати сухарями                                         Flour – посипати мукою
Beat – відбивати                                                              Coat – покривати
Husk (shell) - лущити                                                     Mix – змішувати
Stir – розмішувати, збовтувати                                  Whip – збивати вершки, яйця
Crumb – обсипати крихтами, кришити                  Drop – капати
Fold - загортати                                                              Sift – сіяти, просівати
Garnish – гарнірувати, прикрашати                        Knead – замішувати, місити
Strain - проціджувати                                                   Blanche - бланшувати
Exercise 20 Translate the following word – combinations into Ukrainian.


1. To peel potatoes –
2. To slice a lemon –
3. To dice a carrot –
4. To grate butter and sugar –
5. To crush juice from grapes –
6. To husk nuts –
7. To stir coffee –
8. To fold force – meat into cabbage leaves –
9. To strain broth –
10. To mash vegetable –
11. To drop vinegar into salad –
12. To knead the paste (тісто) –


Exercise 21 Translate given sentences into Ukrainian.
1. Цей бульйон слід процідити. 2. Містер Уайт прикрасив свій рибний салат шматочками лимону і зеленню3. Перед фаршируванням перець бланшують у киплячій воді. 4. Ви вже замісили тісто? 5. Допоможіть мені полущити горіхи.
6. Ви можете покрити верх готового пирога збитими вершками і шоколадом. 7. Чи
потрібно чистити від шкірки ці огірки? 8. Дякую, смажена картопля і куряча відбивна були дуже смачні. 9. Спочатку порубайте мясо на невеликі шматочки, а потім пропустіть його через мясорубку. 10. Вилийте бульйон у миску, додайте спеції і добре розмішайте.
Exercise 22 Choose the right answer.
1. Separate the glairs (яєчні білки) and than … them.
a) wick          b) whip       c) beat            d) whisk
2. This silver spoons need …
a) buttering          b) painting      c) polishing      d) varnishing
3. Sweep (зметіть) the … off the tablecloth before you put it away.
a) crumbs           b) dirt         c) dust          d) rubbish
4. You should always … the plates with clean water after you have washed them.
a) damp    b) rinse        c) soak           d) wet
5. Wanted: A sensible and … person to assist with kitchen and cleaning duties.
a) adept           b) capable          c) serious         d) worthy
6. A food mixer is a very useful … to have in the kitchen.
a) gadget        b) instrument            c) scheme         d) tool
7. My mother always … her own bread.
a) bakes            b) fries         c) grills         d) roasts
8. She put a … of chocolate on the cake.
a) color           b) cover        c) layer        d) level
9. You can`t make an omelet without … eggs. (proverb)
a) breaking           b) crushing          c) mixing       d) smashing
10. Mrs. Baker rolled out the pastry and cut it into pretty … before baking it.
a) measures           b) pictures            c) slices        d) sizes
11. Frozen food should be … before it is cooked.
a) defrosted             b) dissolved             c) melted                d) softened
12. Can you give me a teaspoon to … my tea?
a) beat           b) spin             c) stir*             d) turn
Exercise 23 Read the recipe of fried eggs and translate it into Ukrainian.
Make up your own one.
Fried eggs
1. Break three eggs and drop them into a bowl.
2. Add a bit of some salt and some milk. (It is possible to add one potato chopped into
small slices).
3. Mix the eggs with a fork.
4. Oil the frying pen.
5. Put it on the stove to heat it up.
6. Pour the eggs mixture into the frying pen and close with a cover. Fry to readiness of
its.
7. Then shift cooked fried eggs on your plate and eat it. Enjoy it.
1.6
Exercise 24 Match English and Ukrainian equivalents.
A
___________________________________________________
1. Peel –                                        a. нарізати на шматочки
2. Divide –                                   b. лущити
3. Slice –                                       c. очищати від шкірки
4. Dice –                                       d. обсипати сухарями
5. Grate –                                     e. наливати, спорожнити
6. Crush –                                    f. розмішувати, збовтувати
7. Pour -                                        h. терти, розтирати
8. Bread –                                     i. нарізати у формі кубиків
9. Beat -                                         j. надавати лиску
10. Husk (shell) -                         k. ділити
11. Stir –                                        l. вичавлювати, давити
12. Crumb –                                 m. гарнірувати, прикрашати
13. Fold -                                       n. проціджувати
14. Garnish –                               o. обсипати крихтами, кришити
15. Strain -                                     p. загортати
16. Varnish –                                q. відбивати
B
_____________________________________________________
1. Pare –                                        a. рубати, кришити
2. Cut –                                          b. міряти
3. Chop –                                       c. чистити від шкірки
4. Mince –                                     d. посипати мукою
5. Mash –                                      e. покривати
6. Measure -                                 f. різати
7. Spread –                                   g. змішувати
8. Flour –                                     h. пропускати м`ясо через м`ясорубку
9. Coat –                                      i. розминати (пюре)
10. Mix –                                      j. намазувати
11.Whip –                                    l. замішувати, місити
12. Drop –                                    m. бланшувати
13. Sift –                                    n. пристосування
14. Knead –                              o. збивати вершки, яйця
15. Blanche -                             p. капати
16. Gadget -                               q. просівати
Exercise 25. What can you do to each of the following foodstuff? Choose from
the verbs given bellow.
Foodstuff:
A. cream_5, 15, 20, 25________________
B. eggs_____________________________
C. fish______________________________
D. meat_____________________________
E. pastry____________________________
F. vegetables________________________
Verbs:
1. baste           6. beat;          11.bone;       16. braise;       21. carve;
2. chop            7. crack         12. dice        17. grate          22. knead
3. mash           8. mince        13. peel        18. poach        23. roll
4. scramble     9. shell          14. shred      19. steam        24. stew
5. whip           10. whisk        15. mix         20. top            25stir
Exercise 26 Translate into Ukrainian.
1. Add the grated skin of two lemons to the cake mixture. 2. When you have cracked the eggs, put the shells into the rubbish bin. 3. He always eats the soft part of some bread and leaves crust. 4. Would you chop some onion for me, please? 4. I`ll cook the potatoes if you peel it first. 5. Will you powder some cheese this salad before put it on the table? 6. Six oranges, two grapefruits and a small bunch of grapes, please. 7. Don`t forget to take the seeds out of the cherries when you cook them. 8. A traditional English breakfast consists of two eggs and several slices of bacon. 9. I don`t like these oranges, they have too many seeds. 10. Put an orange skin in the waster basket, not on the flour! 11. Lobster is an expensive delicacy in most restaurants. 12. What would you like for your first course? There are of interesting things on the menu.__

Коментарі